Εγκέφαλος και πόνος

Γιατί πονάμε..

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε νιώσει το αίσθημα του πόνου σε κάποια περιοχή του σώματος μας.

Γιατί πονάμε όμως;

Το αίσθημα του πόνου είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός που ενεργοποιείται από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) όταν υπάρχει βλάβη σε έναν ιστό. Σε καθε σημείο του σώματος υπάρχουν υποδοχείς. Η δουλειά τους είναι να μεταφέρουν πληροφορίες για το τι γίνεται στην περιοχή που αυτοί εποπτεύουν. Είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε αυτή την σύνδεση του εγκεφάλου με τους υποδοχείς.

Κάντε τα παρακάτω τεστ..

Πιέστε με δύναμη ένα σημείο του σώματος σας…

Τι νιώθετε?

Τσιμπήστε το σώμα σας σε ένα σημείο..

Τι νιώθετε;

Χτυπήστε με δύναμη ένα σημείο του σώματος σας …

Τι νιώθετε;

Φυσικά σε όλα τα παραπάνω νιώθουμε πόνο..

Οι υποδοχείς που βρίσκονται στην περιοχή μεταφέρουν τις πληροφορίες στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος, ανάλογα με τις πληροφορίες που δέχεται αποφασίζει αν υπάρχει βλάβη ή όχι στην περιοχή και επιστρατεύει ή μη τους στρατιώτες του. Αν το ερέθισμα δεν τραυματίσει τον ιστό πχ τσίμπημα δεν δίνεται η εντολή για “μάχη” και ο πόνος διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα…

Αν όμως το ερέθισμα προκαλέσει τραυματισμό πχ θλάση, τοτε ο πόνος έχει μεγάλη διάρκεια και η “μάχη” ξεκινάει για την αποκατάσταση του τραυματισμού… Ο πόνος διατηρείται όσο υπάρχει ο τραυματισμός .

Όταν  αποκατασταθεί η βλάβη, οι υποδοχείς πληροφορούν τον εγκέφαλο ότι ολα είναι καλα ..και αυτός παύει να δίνει εντολη για το αίσθημα του πόνου..

Όταν όμως το ερέθισμα συνεχίζει να προκαλεί τραυματισμό για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και ο εγκέφαλος δέχεται πληροφορίες κινδύνου από τους υποδοχείς, τότε βρίσκεται σε μόνιμη “μάχη”…. (Χρόνιος Πόνος)

Δήμας Αντώνης, PT, MSc Manip.ther, MSc Reumatology

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *